Reisebrev fra Lalandia Billund

legolandtur-3

ATROPs ferietur til Lalandia Billund i Danmark i slutten av juni startet med «bli kjent kveld» i ATROPs lokaler i slutten av mai, en måneds tid før selve turen startet.

Her koste vi oss med god mat, og deltakerne fikk hilse på, og møte de andre familiene som de skulle dele hytte med.  Videre orienterte vi om oppholdet via en powerpoint som inneholdt bilder av stedet, grunnpakke mat, anbefalt pakkeliste, hytteregler og diverse regelverk og sikkerhetsrutiner som alle må forholde seg til.  Alle hyttene fikk oppgitt hvem som skulle være voksenkontakt fra ATROP på de respektive hyttene på denne familieturen, og hvilket ansvar voksenkontaktene er tildelt.

Så var vi i gang

Torsdag 27. juni møttes 60 store og små brukere fra ATROP Støtte og Ettervernsenter i bakgården kl. 06.00 om morgenen for å starte på en fem dagers familietur til Danmark. Fremkomstmiddel var buss og biler. Vel om bord i båten samlet vi hele reisefølge og koste oss med Bluefins Breakfast under overfarten, og etter en times kjøretur var det matpause ved rasteplassen Himmerland. Deretter kjørte vi videre i ca. to timer før vi kom frem til, noe vi har gledet oss lenge til, Lalandia Billund. Vel fremme var det innsjekking på familiehyttene vi hadde leid, utpakking og vi brukte tid på bli litt bedre kjent med familiene vi skulle dele hytte med og minte om våre felles hytteregler.

Hytteregler med positiv vri

  • I vår hytte forventer vi at alle voksenkontakter, foreldre og ungdommer bidrar og deltar i å tilrettelegge for måltider (INGEN skal oppleve og ha «husmor»/ «husfar» rollen på turen). Vi ønsker at barn skal oppmuntres til å delta.
  • I vår hytte ønsker vi at det skal være samarbeid, struktur, orden, ryddighet og ro.
  • I vår hytte skal vi passe på at alle blir inkludert, ivaretatt, sett og møtt.
  • I vår hytte snakker vi til og med hverandre med høflighet og respekt, og gir hverandre beskjed om hvor vi skal, når vi drar ut fra hytta osv.sunset-1932510_960_720

Vi er 100% enige om at det er ferie, og at vi skal ha ett strålende fint opphold.

Etter litt ettermiddagsmat og «landing» på hyttene gikk det ikke mange minuttene før barna skjønte at badeland var åpent til sendt på kvelden, og vipps så havnet mange i jubel rus i vannet. 

Fredag, etter frokost som vi spiste sammen med de vi delte hytte med, møttes alle utenfor leder hytten til felles informasjon om oppholdet. Dag to ble brukt til å utforske badeland, lekeland og området rundt til stor glede for mange, og da ettermiddagen og kvelden kom var det mange spente barn som var nysgjerrige på Legoland som vi skulle besøke på lørdag. Dagen ble avsluttet med pølse m/ brød i fellesskapet som alle hyttene var med å tilberedte.

Legoland, på dag tre, ble en herlig opplevelse for små og store og vi fikk se mange flotte legofigurer og LEGO hus. Rutsjebaner og andre kjøretøy ble flittig tatt i brukt. Vi storkoste oss med is, brus og nistepakke som vi hadde smurt med oss fra hyttene. Vel tilbake på feriesenteret ble det mer lek og moro for de eldste barna, og en velfortjent avslapping for de minste barna og de voksne.  Søndagen, før hamburgere i fellesskapet på kvelden, og mandag ble benyttet til lek, moro og avslapping ved hyttene og utforske området rundt, nye besøk til badeland og litt shopping inne på Lalandia Billund. Mandag 01. juli kl. 15.00 satt vi igjen i våre fremkomstmidler hvor vi kjøre i to timer med fellesstopp på rasteplassen Himmerland. Vel fremme i Hirtshals ble det noen timer ventetid før avreise med Color Line kl. 21.45.

Vi har hatt 5 utrolig fine dager i Danmark med mye sol, bading, lek og moro. Noen av de voksne fikk også NADA øreakupunktur på kveldene etter at barna hadde lagt seg. Tilbakemeldingene fra familiene er at de har hatt et fantastisk flott opphold i regi av ATROP og det er vi svært glade for.

Ny tur i august

Neste gruppe på 60 små og store som reiser på ferietur med oss denne sommeren er første uken i august. Da skal vi til Landal Rønbjerg, og «bli kjent kvelden» for dette oppholdet arrangeres 30. juli. Formålet med «bli kjent kvelder» i forkant av ferieturene er å skape en god og trygg ramme for deltakerne, og for at ansatte og frivillige i ATROP skal blir bedre kjent med de som skal være med på turen. Voksenkontaktene har hovedansvar for at tildelt matbudsjett på hyttene ikke blir overskredet (ATROP dekker tre brødmåltider), at alle skal bli sett og møtt, og innenfor rimelighetens grenser sikre at ulike behov blir ivaretatt. Voksenkontaktene i ATROP må levere vandelsattest og har gjennomgått annen nødvendig intern opplæring, da vi erfaringsmessig vet at mange av familiene som drar på tur med oss er sårbare med bakgrunn i ulike livserfaringer, og har behov for støtte og oppmuntring på veien mot et bedre liv.

 legolandtur-4  legolandtur-1  legolandtur-2

Tusen hjertelig takk til BUF dir som gir oss mulighet for å skape minnerike familieturer for risikoutsatte og sårbare barnefamilier.